۱۶ اسفند ۱۴۰۱، ۱۵:۲۹

در نشست «بازنمایی رسانه‌ای حضور بانوان در عرصه هیئت» مطرح شد؛

موضوع غالب «هوای نو» نسبت بانوان و هیئت است

موضوع غالب «هوای نو» نسبت بانوان و هیئت است

مدیرکل امور بانوان سازمان تبلیغات اسلامی با بیان اینکه بخش مناسبتی و مذهبی هیئت، بخش سبک زندگی خاص معنوی و معرفتی هیئت است، گفت: این بخش، قابلیت اثرگذاری جدی در زندگی امروز دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست هم‌اندیشی «بازنمایی رسانه‌ای حضور بانوان در عرصه هیئت»، دوشنبه ۱۵ اسفندماه با حضور حجت‌الاسلام مرتضی وافی، رئیس بنیاد بین‌المللی صحیفه سجادیه، وحید ملتجی، دبیر مهرواره هوای نو، عاطفه سعیدی‌نژاد، مدیرکل امور بانوان سازمان تبلیغات اسلامی و گروهی از بانوان هنرمند هیئتی در سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد.

وحید ملتجی، دبیر مهرواره هوای نو درباره برگزاری این رویداد گفت: مهرواره هوای نو بزرگترین رویداد هیئت‌های مذهبی است که قصد دارد نگاه صرفاً محصور به هیئت در ایام عاشورا را بشکند و نشان دهد هیئات مذهبی می‌توانند خدمات اجتماعی و فرهنگی بسیاری عرضه کنند و از طرفی هیئت‌ها و تشکل‌های دینی سطح خود را ارتقا و معیارهای بیشتری را در خود پرورش دهند.

وی اظهار کرد: در جمهوری اسلامی تنها سازمانی که این حوزه را هدایت می‌کند، سازمان تبلیغات اسلامی است. از سال گذشته این رویداد آغاز به کار کرد و برای اولین بار هیئت‌ها مورد سنجش قرار گرفتند و با توجه به رشته‌هایی که انتخاب شده بود در عرصه‌های مختلف، فعالیت هیئت‌ها بررسی شد. تقریباً ۹۰ هزار هیئت رسمی در کشور داریم و گسترده‌ترین شبکه‌ای که در کشور وجود دارد و مردمی است و کمترین میزان آسیب را دیده هیئت‌ها هستند که به مسائل فرهنگی و دینی می‌پردازند.

ملتجی عنوان کرد: هوای نو بر اساس دو هدف اصلی فعالیت خود را شروع کرد. حرف ما این است که آیا هیئت در چارچوب انقلاب اسلامی، حرفی برای گفتن دارد یا خیر؟ ادعا این است که هیئت می‌تواند یکی از موتورهای پیشران انقلاب باشد و به همین دلیل دو هدف کلان تعریف شد. نخست اینکه هیئت‌ها افق دید خود را گسترش دهند و از مخاطب پیرامون خود خارج شوند و عموم مردم ایران را ببینند. هدف دوم اینکه تلاش کنند نگاهی که رسانه‌ها از هیئت درست کرده‌اند را اصلاح کنند. رسانه‌ها اغلب هیئت را در قالب عزارداری نشان می‌دهند و فعالیت هیئت را به مناسبت‌ها تقلیل می‌دهند در صورتی که هیئت صاحب سبک است و باید تلاش کنیم این نگاه تغییر کند.

وی افزود: هوای نو یک رویداد رقابتی است که سعی دارد هیئت‌های سراسر ایران که در این افق حرکت می‌کنند را شناسایی و معرفی کند. رشته‌هایی به صورت هوشمندانه برای این رویداد تعریف شده مانند «هیئت و خانواده» «هیئت و جامعه» و … که خودبه‌خود این اهداف را پوشش می‌دهند.

دبیر مهرواره هوای نو افزود: مهرواره هوای نو سال گذشته در سه بخش و با حضور بیش از پنج هزار هیئت در ۲۸ هزار و ۲۰۰ رشته هیئت برگزار شد و کارشناسان و خبرگان این عرصه داوری ۲۸ هزار رشته هیئت را بر عهده داشتند که در تالار وحدت برگزار شد و برترین‌ها انتخاب شدند. مهرواره هوای نو امسال در بیش از ۵۰ رشته برگزار می‌شود و نمایشگاهی با حضور بیش از ۴۰ هیئت برپا خواهد شد و در نظر داریم نشستی با مسئولان نظامی و مدیران فرهنگی در این زمینه برگزار کنیم. اختتامیه دومین دوره مهرواره هوای نو نیز در خرداد ۱۴۰۲ برگزار می‌شود.

موضوع غالب «هوای نو» نسبت بانوان و هیئت است

وی تصریح کرد: موضوع غالب «هوای نو» در سال دوم این مهرواره، نسبت بانوان و هیئت است، در شورای مرکزی هوای نو و در داوری‌ها بانوان حضور دارند و برخی رشته‌ها به بانوان اختصاص دارد، زیرا نیمی از مخاطبان هیئات بانوان هستند، در حالی که در عرصه تصمیم‌گیری در این حوزه خیلی کم‌رنگ حضور دارند.

حجت‌الاسلام مرتضی وافی، رئیس بنیاد بین‌المللی صحیفه سجادیه با تأکید بر اینکه نشست‌های هم‌اندیشی و بحث‌ها و گفتگوها پیرامون هیئت باید از طریق رسانه‌ها انعکاس داده شود، گفت: تصویربرداری به عنوان زبان رفتار، موضوعی است که در هیئت کمتر به آن پرداخته شده است. موضوع دیگر دانش‌بنیان‌ها هستند که در زمینه رسانه و ثبت و جلوه‌گری حضور بانوان در هیئت تاکنون اقدامی فکری، علمی و نظریه‌پردازی انجام نداده‌اند و کرسی‌های آزاداندیشی در این زمینه کاملاً تعطیل است.

وی افزود: لذا بنده در دوره‌ای پیشنهادی ارائه کردم مبنی بر اینکه درس خارج فقه مناسک به دروس حوزوی اضافه شود، زیرا بین مراجع در این زمینه اختلاف نظر وجود دارد. درمورد مناسک مذهبی، اشک و عزاداری باید تحقیق و بررسی شود.

حجت‌الاسلام وافی عنوان کرد: نکته دیگری که وجود دارد این است که مجموعه‌های رسانه‌ای و ترویجی عموماً تکلیف خود را نمی‌دانند که مراسم مذهبی را چگونه می‌توانند پوشش دهند، لذا بنابر احتیاط به سطح وسیعی از برنامه‌ها، رویدادها و مراسم مذهبی از سوی رسانه پرداخته نمی‌شود.

عاطفه سعیدی‌نژاد، مدیرکل امور بانوان سازمان تبلیغات اسلامی با بیان اینکه وقتی صحبت از هیئت می‌کنیم شاید معنای اولیه و آنچه به اذهان متبادر می‌شود، یک‌سری برنامه‌های مناسبتی و مذهبی باشد که عموماً شکل عزاداری دارند، گفت: هیئت و تشکل دینی با مفهوم کلی خود این است که بخش مناسبت و برنامه مذهبی بخشی از سبک زندگی هیئت است که عهده‌دار حل نیازهای معرفتی و معنوی افراد است. درواقع هیئت، کارکردهای جدی‌تر در حل مسائل اجتماعی دارد.

وی اظهار کرد: بخش مناسبتی و مذهبی هیئت، بخش سبک زندگی خاص معنوی و معرفتی هیئت است که قابلیت اثرگذاری جدی در زندگی امروز دارد و در جنس زنانه آن باید توجه داشته باشیم که چگونه می‌تواند به رفع نیاز زن امروز کمک کند.

مدیرکل امور بانوان سازمان تبلیغات اسلامی عنوان کرد: تا وقتی که نگاهمان در الگوی سوم با مفهوم معمول خودش از فعالیت در خانواده با فهم نگاه سنتی زنانه؛ یعنی زن در خانواده که دغدغه خانواده را داشته باشد به علاوه اینکه حرکت اجتماعی دارد، می‌باشد، صرفاً تعدادی ابرزن خواهیم داشت که قابلیت عمومی‌سازی ندارد. به نظر می‌رسد تعبیری که مقام معظم رهبری از الگوی سوم دارند تعریف جدیدی هم از حضور زن در خانواده و هم اجتماع دارند.

وی افزود: ما معمولاً الگوی سوم را جمع جبری الگوی یک و دو می‌دانیم در صورتی که اشتباه است. اگر بخواهیم الگوی سوم را در فعالیت‌های اجتماعی به سمت فعالیت‌های داوطلبانه و حرکت‌های مؤثر اجتماعی ببریم که لزوماً مبتنی بر شغل نیست، به حرکت‌های جمعی زنان مبتنی بر حضور در هیئات و تشکل‌ها می‌رسیم، یعنی تشکل پایگاهی می‌شود که به زن کمک می‌کند تا مأموریت اجتماعی انجام دهد.

سعیدی‌نژاد بیان کرد: نگاه ما این است که رسانه غیر از اینکه بازنمایی واقعیت‌های فعلی را انجام می‌دهد به نوعی می‌خواهد آینده را بسازد یعنی با رسانه تعریف می‌کنیم هیئت چنین ظرفیتی دارد و بیاییم از این ظرفیت درست استفاده کنیم و سوق‌دهی اجتماعی ایجاد کنیم برای اینکه هیئت را این گونه بازخوانی کنند. از این منظر باید دید هیئت چه ظرفیت‌هایی می‌تواند در اختیار ما قرار دهد؟ هیئت تراز چه می‌تواند باشد؟ افق مطلوب ما در هیئت چیست؟ در این فضا آسیب‌هایی هم وجود دارد که باید مراقبت صورت پذیرد و از آن‌ها بر حذر باشیم.

کد خبر 5727766

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha